onsdag 20 juni 2012

Finaste historiska kartan från Lantmätare Gyllenstig Botvidsson

Idag har jag suttit och jobbat med historiska kartor, som en del av en kulturhistorisk landskapsanalys. Tråkigare kan en kartnörd ha det på jobbet! Kartor från 1600-talet och framåt finns på Lantmäteriets hemsida, där man kan titta på dem gratis och ladda ner dem för en slant. Jag laddar ner kartorna och använder sedan ArcGIS (ett kartprogram) för att passa in dem i den moderna kartan. På så vis kan man se var t.ex. fäbodar, åkrar och slåttermarker har legat.

Kartorna var verkligen jättefina på den tiden, särskilt de från 1600- och 1700-talen. Då ritade man ut små hus och träd, förutom gränser och sjöar och sånt. Ett exempel är den här fina kartan från 1635 över min hemby Vänge i Uppland. Lantmätaren (vid namn Johan Gyllenstig Botvidsson - snyggaste namnet nånsin?) har dessutom prytt kartan med en väldigt ståtlig kompassros. Hans handstil lämnar dock ett och annat att önska...

Prova själv att söka efter historiska kartor på Lantmäteriets hemsida! (Man måste installera ett gratisprogram som heter DjVu för att kunna se dem, men det är ju lätt gjort.) Ett tips om du inte hittar någon karta när du söker i kartbilden är att göra en avancerad sökning och söka på byn/fastighetens namn i de olika arkiven.

3 kommentarer:

  1. De historiska kartorna är välgit vackra. Har sett några med personer utritade på i marginalen. Mina egna favvon är sjökartorna, med de fantastiska sjöodjuren på och små skepp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad häftigt med små människor! Du kanske har en länk?

      Radera
  2. Hette han inte Gyllensting

    SvaraRadera